eseløret

bibliotekblogg for Nesbru videregående skole

Jeg er Prableen

Legg igjen en kommentar

I anledning TV-aksjonen har vi stilt ut bøker om menneskerettigheter og ytringsfrihet i bokprat-kroken vår. En av de nyeste bøkene i utstillingen er Prableen Kaur sin bok: Jeg er Prableen (Gyldendal, 2012). Jeg fikk anbefalt den av en av lærerne i faget Kultur og kommunikasjon, som fortalte at hun hadde lest den ut i ett strekk. Jeg kan herved underskrive på at det er en bok som river leseren med seg. Forfatteren er 19 år, student og bystyrepolitiker i Oslo. På alle måter en imponerende skikkelse. Teksten hun har skrevet er gripende, kanskje nettopp fordi den er nøkternt og usentimentalt skrevet. En oppvekstskildring er universell på den måten at den inneholder tilnærmet like elementer for de fleste av oss: familieliv, skole og fritidsaktiviteter. Alt i alt: hvordan vår identitet blir til. Og det er mye å kjenne seg igjen i her, for eksempel når det gjelder kjærligheten i relasjonene i familien.

Men hun viser oss også det spesielle ved å være tokulturell, selv om man er vokst opp i ett land alene. Det er ikke er særlig enkelt å skille seg ut i det norske skolemiljøet. Og subtile og eksplisitte utfrysnings- og mobbeteknikker blir levende illustrert. For alle oss som tilbringer tid i skolen burde boken være pensum. I tillegg har hun og familien utfordringer med alvorlig sykdom. Hun viser så godt at sykdom enten det gjelder foreldre eller barn rammer hele familien, og ikke bare pasienten. Kaur kommer også innom opplevelsene på Utøya. Det er hjerteskjærende lesning. Dette er et nasjonalt traume som må bearbeides, og Kaur bidrar til dette. Ærlig og presist forteller hun om opplevelsene, reaksjonene og etterarbeidet i sorgen. Fortsatt er det veldig kort tid siden det skjedde. Alle må hjelpe til i arbeidet for at det aldri skjer igjen. Vi kan begynne med å sørge for at ingen føler seg utestengt fra de sosiale arenaer vi agerer i, enten det er i vårt virkelige liv, eller digitalt.

Det er så mange ting som gjør inntrykk i denne teksten. Og framveksten av det politiske engasjementet må også nevnes. Å lese om hodeplagg-debatten i Kaurs penn ga mer mening enn alle andre innlegg om temaet jeg har lest til sammen. Forfatteren skriver at hun ikke vil bli styrt eller definert av 22. juli. Etter å ha lest boken vil jeg si at det er ingenting som tyder på at det vil bli slik.

Sjekk om boken er utlånt her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

Følg

Få nye innlegg levert til din innboks.

Bli med 78 andre følgere